
 

CCBE | Page 1 
 

CCBE Recommendation on the recognition of 
certificates under Directive 98/5 

08/07/2024 

 

The question of an alternative certificate attesting registration of Irish solicitors under Article 3 of 
Directive 98/5 has caused some discussion among the CCBE membership. In order to provide the 
necessary guidance toward the competent Authority (national and local Bars), and as a follow-up of 
the discussion held during the CCBE Standing Committee on 8 February 2024, the CCBE EU Lawyers 
Committee has prepared the following background note, and the proposed recommendation as set 
out below. 

Background information 

Introduction  

• Lawyers remain the only liberal profession within the European Union (EU) that is covered by 
a separate arrangement for the recognition of their qualification, adopted through two 
sectorial directives: Directives 77/249 and 98/5 (the Lawyers’ Directives).  

• This system is based on the mutual recognition of the lawyer's titles/qualifications, without 
immediate integration into the profession of the host Member State. If one is allowed to 
practise one of the professions listed in the Directive in Member State A, one may exercise 
that profession in Member State B under the professional title of Member State A, without 
becoming integrated in the profession of the host Member State.  

• Regarding this legal framework, the CCBE has, in the past, taken proactive measures to ensure 
uniform application of Directive 98/5 by the respective national Bars and Law Societies (CCBE 
guidelines on the implementation of the Directive), together with the adoption of a CCBE code 
of conduct (revised since its adoption in 1988). 

• The CCBE Interpretation issues in relation to free movement of lawyers  (English / French) 
(adopted in February 2020) extends this heritage, and recalls that, when an interpretation 
issue can arise, the CCBE makes every effort to resolve such issue in a spirit of cooperation, 
understanding and solidarity, at the same time stating the (EU Lawyers) Committee’s 
reasoned, but not binding, opinion on the correct interpretation of the provisions of 
Directive 98/5. 

• In addition, the CCBE guidelines for Bars & Law Societies on Free Movement of Lawyers within 
the European Union (first edition in 2016, updated in 2021) result from the analysis of many 
practical issues dealt with by the CCBE, together with the legal developments from relevant 
case-law of the Court of Justice of the EU. The knowledge and acquired experience over the 
years, thanks to the CCBE delegations, led to develop this guidance addressed to Bars and Law 
Societies, in their capacity of national Competent Authority. 

https://www.ccbe.eu/fileadmin/speciality_distribution/public/documents/FREE_MOVEMENT_OF_LAWYERS/FML_Position_papers/EN_FML_20011101_Guidelines_on_the_Implementation_of_the_Establishment_Directive__985EC_of_16th_February_1998__issued_by_the_CCBE_for_Bars_and_Law_Societies_in_the_European_Union.pdf
https://www.ccbe.eu/fileadmin/speciality_distribution/public/documents/FREE_MOVEMENT_OF_LAWYERS/FML_Position_papers/EN_FML_20011101_Guidelines_on_the_Implementation_of_the_Establishment_Directive__985EC_of_16th_February_1998__issued_by_the_CCBE_for_Bars_and_Law_Societies_in_the_European_Union.pdf
https://www.ccbe.eu/fileadmin/speciality_distribution/public/documents/EU_LAWYERS/EUL_Position_papers/EN_EUL_20200220_Interpretation-issues-in-relation-to-free-movement-of-lawyers.pdf
https://www.ccbe.eu/fileadmin/speciality_distribution/public/documents/EU_LAWYERS/EUL_Position_papers/FR_EUL_20200220_Interpretation-issues-in-relation-to-free-movement-of-lawyers.pdf
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The current issue with the recognition of certificates issued by the Law Society of Ireland 
(under Directive 98/5) 

• Against this background, the CCBE has been discussing a query with the “certificate of 
attestation” of the Law Society of Ireland (hereafter “certificate”). This certificate concerns 
solicitors who do not have an establishment in Ireland. In contrast, solicitors practising in 
Ireland need to renew their licence every year (the so-called “practising certificate”).  
 

• By this certificate, the said solicitors are enrolled but not able to practise in Ireland under their 
title of solicitor as qualified under Irish law. For doing so, they would need their licence to 
practise and the Professional Indemnity Insurance (PII), to be renewed.  

• In the response to CCBE ahead of the Standing Committee in Vienna of 8 February 2024, 
received in January 2024, the Law Society of Ireland explained in detail the existing distinction 
between “registration” and “authorisation to practise” as a solicitor in Ireland. Based on the 
case law of the Court of Justice (CJEU), it is argued that the presentation by an applicant lawyer 
to the competent Authority of a host Member State of a certificate attesting to their 
registration with their home Member State must be regarded as sufficient for their registration 
in the host Member State (not the “practice”).  

• In most Member States, however, there is no such distinction to be drawn: the lawyer’s 
certificate attesting “registration” does include “practice” in the home state. 

• It is therefore very questionable that these solicitors who are not holding the required Irish 
practising certificate could be regarded as “lawyers” under Directive 98/5 (see our previous 
information note at the Standing Committee of Vienna of 8 February 2024). This point will 
however require an authoritative interpretation, which can be only brought by the CJEU.  

• Since such a case has not yet been arising, the CCBE would like to provide guidance to the CCBE 
delegations by proposing the following recommendation:   

 

The proposed CCBE Recommendation is as follows:  

First recommendation: Full transparency on the “certificate of attestation” toward the 
competent authorities of the host Member State (national and local Bars)  

1. It is the understanding of the CCBE that the certificate of the Law Society of Ireland has been 
designed only for the purpose of registration of Irish solicitors under Article 3 of Directive 98/5 
(hereafter “the Directive”) in another Member State, meaning these solicitors are no longer 
seeking to practise and be established in Ireland.  
 

2. The CCBE would like to call upon the Law Society of Ireland to provide clarity that this 
certificate does not equal to a practising certificate. To date, this certificate has caused 
confusion by not providing enough transparency on the criteria under which the applicant 
lawyer can provide their legal activities under their home professional title.  
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3. Directive 98/5 defines “lawyers” by reference to the person who is holding the “professional 
title” as issued by the member state of origin and listed in the Directive.  

4. The previous CCBE Model of Certificate under Article 3 (issued in the CCBE Recommendations 
after the adoption of Directive 98/5) provided that the certificate from the competent Bars 
and Law Societies should certify that the applicant lawyer is authorised to practise under their 
home title: 

“ I .....................................[authorised person on behalf of the relevant competent 
authority in the home Member State] hereby certify that....... [name of applicant] gf 
[name and address of applicant's firm] is registered as…………...[professional title in 
home Member State] with………. [the relevant competent authority in the home 
Member State] and is authorised to practise as a [professional title] in home 
Member State. 

5. The certificate from the Law Society of Ireland contains an additional sentence in the 
certificate which renders ineffective that authorisation to practise, i.e. a sentence indicating 
that the applicant, a registered lawyer/solicitor is entitled to practise “subject to the provisions 
of the Solicitors Acts 1954-2015”.   

6. The competent Authority of the host Member State cannot know whether the applicant has 
satisfied “the provisions of the Solicitors Acts” and therefore does practise as a lawyer in 
Ireland. Therefore, it is reasonable for such Authority to request a supplementary certificate 
attesting to the registration, which includes practice, in Ireland. 

7. Conclusion: 

• The Law Society of Ireland is invited to provide clarity regarding their certificate of 
attestation. 

• When receiving a request under Article 3 of Directive 98/5, the national or local Bars are 
recommended to request a certificate attesting to the registration, which includes the 
right to practise, in Ireland. 

 

Second recommendation: In view of the above, it is proposed to include the following 
interpretation, to be further included into the CCBE guidelines for Bars & Law Societies on 
Free Movement of Lawyers within the European Union:  

The lawyer’s certificate from the competent Bars and Law Societies should certify that the 
applicant lawyer is authorised to practise under their home title, including the capacity of 
representing clients in and out of court in line with the national rules and under the supervision 
of the home authority. 

Background explanation 

Point 11c) of the CCBE Interpretation issues in relation to free movement of lawyers  
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(extract) “c. where the EU Lawyers committee considers that the query raises new 
issues of interpretation, 

i. these will be discussed at a general level to share learning and develop interpretations 
to the issue raised as set out at point 7; and  

ii. if considered necessary in this context to provide a legal interpretation limited to the 
form and style which is suitable for inclusion in the FML Guide, such interpretation and 
inclusion to be subject to the approval of the Standing Committee;” 

1. The main question which arises is whether a lawyer/solicitor enroled in a Bar of a Member 
State but no longer holding their licence to practics as required by the rules of the State of 
their professional title (“practising certificate”) can benefit from Directive 98/5. 

2. Article 2 of Directive 98/5 refers to the type of “lawyers” to be covered by reference to the 
home country title as follows: “Right to practise under the home-country professional title: 
Any lawyer shall be entitled to pursue on a permanent basis, in any other Member State under 
his home-country professional title, the activities specified in Article 5.”  

3. As referred above, Directive 98/5 also provides the list of the (national) professional titles 
covered by it. For Ireland, the titles are: “solicitors/barristers”.  

4. The use of the national professional title (as “solicitor”), as listed by the Directive, is at the 
same time a right (Article 2) and an obligation (Article 4) for the applicant lawyer. In the Case 
(C-168/981), the CJEU indicated that (point 34):  

“(...) Article 42 provides that a lawyer practising under his home-country professional 
title is required to do so under that title, so that consumers are informed that the 
professional to whom they entrust the defence of their interests has not obtained his 
qualification in the host Member State and that his initial training did not necessarily 
cover the host Member State's national law.” 

5. The lawyer must therefore remain a member of the profession in their home country. This is 
both an obligation and a burden, as through this membership the authorisation to practise, 
which the lawyer holds by virtue of their home title, extends its effects to the host member 
State.  

6. From a teleological point of view, our reading is the following: the Directive is based on the 
fundamental understanding that you can only transfer “your practice” from the home country 
to a host country if you are a fully accepted practising lawyer in your home country, especially 
being at the same time under the continued supervision of the relevant national institution 
to guarantee that you are ongoing to fulfil the required standards of “practising lawyers” in 
the home country. Otherwise, the transfer would result in a kind of “free flow” leaving 
(potential) clients without any necessary control mechanism. 

 
 
1 CJEU C-168/98, 7 November 2000, Grand Duchy of Luxemburg v European Parliament and Council of the European Union: 
https://curia.europa.eu/juris/liste.jsf?language=en&num=C-168/98 
2 Article 4(1) provides that: A lawyer practising in a host Member State under his home-country professional title shall do so 
under that title, which must be expressed in the official language or one of the official languages of his home Member State, 
in an intelligible manner and in such a way as to avoid confusion with the professional title of the host Member State. 

https://curia.europa.eu/juris/liste.jsf?language=en&num=C-168/98
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7. The disappearance of the authorisation to practise in their home country would mean that it 
is impossible for the lawyer to continue to benefit from the system of the Directive.  

8. The system of the Directive also provides that after three years of practice under the home 
title, the lawyer can apply for admission to the profession of the host Bar. This arrangement is 
made possible under the assumption that the lawyer has been authorised to practise under 
their home professional title during this period of three years.   

9. Based on the above-mentioned reasons, and as explicated by the CCBE model of certificate 
and established position within the CCBE membership of that time, the Committee would like 
to reiterate the opinion that:  

10. Conclusion: 

• The lawyer’s certificate from the competent Bars and Law Societies should certify that 
the applicant lawyer is authorised to practise under their home title, including the 
capacity of representing clients in and out of court in line with the national rules and 
under the supervision of the home authority. 
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Annex: Background material 

Link to the text of the Directive 98/5: “Establishment Directive” 

• Article 1(2) provides that: “Definitions: (...)  

(a) 'lawyer` means any person who is a national of a Member State and who is authorised 
to pursue his professional activities under one of the following professional titles: (list of 
national professional titles of lawyers) 

• Article 2 refers to lawyers practising under their home country professional title: 

Article 2 

Right to practise under the home-country professional title 

Any lawyer shall be entitled to pursue on a permanent basis, in any other Member State 
under his home-country professional title, the activities specified in Article 5. 

Integration into the profession of lawyer in the host Member State shall be subject to 
Article 10. 

• Article 3(2) that the lawyer (as defined under Article 1(1)) should present a certificate from 
the competent authority (Bar / Law Society): 

Article 3 

Registration with the competent authority 

1. A lawyer who wishes to practise in a Member State other than that in which he 
obtained his professional qualification shall register with the competent authority in 
that State. 

2. The competent authority in the host Member State shall register the lawyer upon 
presentation of a certificate attesting to his registration with the competent authority 
in the home Member State. It may require that, when presented by the competent 
authority of the home Member State, the certificate be not more than three months 
old. It shall inform the competent authority in the home Member State of the 
registration. 

• Article 4 stipulates the obligation to use the home country professional title:  

Article 4 Practice under the home-country professional title 

1. A lawyer practising in a host Member State under his home-country professional title 
shall do so under that title, which must be expressed in the official language or one 
of the official languages of his home Member State, in an intelligible manner and in 
such a way as to avoid confusion with the professional title of the host Member State. 
 

2. For the purpose of applying paragraph 1, a host Member State may require a lawyer 
practising under his home-country professional title to indicate the professional body 
of which he is a member in his home Member State or the judicial authority before 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=celex%3A31998L0005
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which he is entitled to practise pursuant to the laws of his home Member State. A 
host Member State may also require a lawyer practising under his home-country 
professional title to include a reference to his registration with the competent 
authority in that State. 

 
 

CCBE materials for reference:   

• CCBE FML Interpretation issues -- in relation to free movement of lawyers English / French 

• CCBE guidelines for Bars & Law Societies on Free Movement of Lawyers within the 
European Union (2021), including a model registration form for use by Bars and Law 
Societies: English / French  

• CCBE guidelines on the implementation of the Directive (2001): English / French   

 

 

https://www.ccbe.eu/fileadmin/speciality_distribution/public/documents/EU_LAWYERS/EUL_Position_papers/EN_EUL_20200220_Interpretation-issues-in-relation-to-free-movement-of-lawyers.pdf
https://www.ccbe.eu/fileadmin/speciality_distribution/public/documents/EU_LAWYERS/EUL_Position_papers/FR_EUL_20200220_Interpretation-issues-in-relation-to-free-movement-of-lawyers.pdf
https://www.ccbe.eu/fileadmin/speciality_distribution/public/documents/EU_LAWYERS/EUL_Guides___recommendations/EN_EUL_20210521_FML-guide.pdf
https://www.ccbe.eu/fileadmin/speciality_distribution/public/documents/EU_LAWYERS/EUL_Guides___recommendations/FR_EUL_20210521_FML-guide.pdf
https://www.ccbe.eu/fileadmin/speciality_distribution/public/documents/FREE_MOVEMENT_OF_LAWYERS/FML_Position_papers/EN_FML_20011101_Guidelines_on_the_Implementation_of_the_Establishment_Directive__985EC_of_16th_February_1998__issued_by_the_CCBE_for_Bars_and_Law_Societies_in_the_European_Union.pdf
https://www.ccbe.eu/fileadmin/speciality_distribution/public/documents/FREE_MOVEMENT_OF_LAWYERS/FML_Position_papers/FR_FML_20011101_Guidelines_on_the_Implementation_of_the_Establishment_Directive__985EC_of_16th_February_1998__issued_by_the_CCBE_for_Bars_and_Law_Societies_in_the_European_Union.pdf
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